LEGO robot programozása
LEGO Mindstroms NXT Robotkönyv GUI
- Robotkönyv
Az NXC nyelv minden küzdelmem ellenére nem minden tanulónak okozott örömet, ezért úgy döntöttem, hogy a grafikus felületen történő programozáshoz is átírom a jegyzeteimet.
Az egyetlen könyv pedig éppen akkor vált elérhetővé amikor készen lettem: Kiss Róbert és Badó Zsolt: Egyszerű robotika című könyve. Ám ez is inkább leírása a lehetőségeknek, amely a robotokban és azok programozásában rejlik.
Amit én írtam, azt azóta is használom 10. évfolyamon, bár nyáron át kell írnom illetve az e-learning felületre át kell dolgoznom, mert közben az EV3-as robotok és a hozzájuk adott grafikus szoftver a képek lecserélését kívánják.
A könyv megírásának az volt az alapgondolata, hogy mindössze 4 robotunk volt általában 12 tanulóra így 4 tanulónak jutott egy robot. Kézenfekvő megoldás a csoportmunka. Ez azonban komoly szervezést és odafigyelést kíván.
A tanulókat állandó csoportokba osztom és minden új projektnél (feladat) más szerepet kell betölteniük. Az értelmező, programtervező, operátor és főnök szerepek egy csapat jól elkülöníthető feladatait, ha kevesebb például 3 fős a csapat át lehet szervezni.
A gyerekek néhány óra alatt beleszoknak, hogy a feladataik elkülönülnek és az együttműködés gördülékennyé válik. A teszteléseknél derült ki azonban, hogy a főnök mennyire képes a csapatot összefogni.
Az órák kezdettben kisebb káoszra hasonlítanak, nagyon elfáradok, mert hiába 5. tanév még mindig nehéz a feladatokat és szerepeket elkülöníteni. Azonban ez a verejték a 4-5. órától meghozza gyümölcsét. A csapatok önállóan haladnak a könyv egyes fejezetein át, én mint tutor és súgó vagyok jelen. Tisztázok értelmezési problémákat és segítő kérdésekkel támogatom a továbbhaladásukat.
A csoportok között kialakuló barátságos versenyzést a kölcsönös segítségnyújtás intézményének bevezetésével kicsit tompítom.
A tanulók a fejezetetek példáinak és feladatainak megoldása során a a kerettanterv problémamegoldás fejezetének összes ismeretét elsajátítják.

Tartalomjegyzék