Tanácsok a középszintű informatika érettségi előtt

Megpróbálom összefoglalni azokat a gondolatokat és tanácsokat, amelyeket a tanulóimnak szoktam mondani az informatika érettségi előtt. A tanácsok azoknak szólnak, akik egy tisztességes a gyakorlati részben 80% vagy a feletti eredmény szeretnének elérni. Persze van benne olyan tanács is, amelyiket a majd lesz valahogy érettségizők is megfogadhatnak. A tanácsok kéretlenek és a sok éves javítási tapasztalat és felkészítés mondatja velem. Én magam sosem érettségiztem informatikából hiszen akkor még a tantárgy se létezett. :)

Általánosságban

 1. Ha eddig szakaszosan gyakoroltál és még van 1-2 napod. Próbáld ki egy feladatsoron egyben, hogy bírod-e a 3 órát. Figyeld hol fáradsz el.
 2. A tollal a feladatlapon végig jelezd aláhúzással, hogy mit oldottál meg.
 3. Ahogy hozzáfogsz egy új feladathoz azonnal mentsd el a megfelelő néven a megfelelő helyre.
 4. Sűrűn ments (CTRL+S)
 5. Ne futtasd a szemed a feladatokon. Ha úgy érzed csak egy villanásra is, hogy "megfutott a szemed" állj meg olvasd újra a feladatot.
 6. Az egyes feladatleírásokat olvasd el egyben, de legalább 2-3 részfeladatot egyszerre. Majd olvasd újra részenként és hajtsd végre. Ne próbálj megjegyezni 3-4 feladatrészt.
 7. A mintát mindig figyeld meg. Hasonlítsd össze a feladatban leírtakkal és a saját megoldásoddal. Vagyis ne csak a feladat előtt, hanem a megoldása után is ellenőrizd.
 8. Azokat a feladatokat old meg először, amelyek könnyen és gyorsan mennek. Ne állj meg kísérletezni és ne ragadj le olyan feladatnál, amelyiket nem tudod megoldani.
 9. Jelöld a papíron, amit nem tudtál megoldani.
 10. Ha végeztél mindennel amit meg tudtál oldani és van még időd térj vissza hozzájuk és próbálkozz.

Szövegszerkesztés

 1. Gyakorolj sokat, még akkor is ha úgy érzed ez könnyű, mert ezzel időt tudsz nyerni a többi feladathoz.
 2. Ha bemásoltad a forrás szöveget, akkor jelöld ki az egészet (CTRL+A) és állítsd a betűtípust Times New Roman 12-es betűméretre (Olvasd el a feladatban mi a szövegtörzs alapértelmezett betűtípusa.).
 3. Az összes bekezdésben állítsd a térközt 0-ra és a sorközt szimplára.
 4. Ha kihagysz egy feladatot jelöld!
 5. Gyakori hiba, hogy a szövegbeosztásra és oldaltörésre vonatkozó utasításokat látványkényt értelmezed. Ne tedd! Ahová kell szórj be oldaltörést, vagy használd a Bekezdések -> Szövegbeosztás panel jelölőnégyzeteit!
 6. A sorkizárásra figyelj.

Prezentáció

 1. A diamintán állítsd be ami az összes diára vonatkozik formázás (Címsorok, általános betűméret)
 2. Figyelj a betűméretekre.
 3. Mindig tartsd szemmel a mintát.

Webszerkesztés

 1. Mint a szövegszerkesztés.
 2. Itt különösen fontos, hogy az elején odafigyelj hová mentesz!
 3. A mentés helyét az elején úgy határozd meg, hogy később ne kelljen a html állományok és képek közötti relatív útvonalon változtatni. (Magyarul, ha már mentettél és képet is illesztettél az állományba, NE változtass az egymáshoz viszonyított helyzetükön.)
 4. Ha több azonos formázású oldalas a feladat, akkor készíts el egyet és azt mentsd másként, így megspórolsz egy csomó formázást.
 5. A képek hivatkozása relatív legyen. Vagyis ha megnézed a kódot, akkor az <img src="... "> az src tulajdonságban nem szerepelhet a "C:" karakter sorozat, de szerintem még a ".." sem.
 6. Ha a feladat fekete betű, háttér vagy alakzat színt kér azt állítsd be! Az Automatikus (alapértelmezetten is fekete lenne) nem fogadható el helyes megoldásként.

Táblázatkezelés

 1. Gyakorolj!
 2. Ha egyetlen feladatot sem tudsz megoldani, akkor is formázz a minta és a leírás szerint.
 3. Old meg a számolós feladatokat papíron. Számold ki! Ha papíron nem megy, nem fog a táblázatkezelővel sem.
 4. Nézd át a százalékszámítást matekból.
 5. A százalék lábat (%) általában úgy számoljuk ki, hogy a kisebbet osztjuk a nagyobbal. Sose szorozz 100-al, hiszen a százalék egy arány és legtöbbször 0-1 közé eső szám.
 6. Old meg az egyszerű feladatokat. Az alap függvények, mint a Szum(), Darab(), Min(), Max(), Átlag() adják magukat, csak az argumentumaikra kell az értelmezés és az energia, hogy melyik tartományra is vonatkozik.
 7. A Ha() függvényt is viszonylag könnyű felismerni, mert ha benne van a mondatban a "ha" szócska, szinte biztos, hogy azt kell alkalmazni. Itt a feltétel összerakása szokott gondot okozni.
 8. Ha összegezni, megszámolni vagy átlagolni kell egy tartomány értékeit, de van valamilyen kikötés, feltétel, hogy csak azokat számold meg, add össze vagy átlagold amelyekre igaz, hogy ..., akkor biztos, hogy a szumha(), darabteli() vagy mostanában a darabhatöbb() függvény vagy az átlagha() lesz a megoldás.
 9. Ha már nincs több ötleted, például annyi ha() függvényt kellene összeépíteni, hogy ez már neked is sok akkor az az Fkeres() függvény lesz.
 10. A csemege az index(), hol.van() függvény páros. Ez akkor jöhet szóba, ha olyat kell megmondani ki volt a legnagyobb, melyik volt a legdrágább.
 11. A kerekítésnél is érdemes odafigyelni a szövegre. Ha azt mondja a feladat, hogy jelenítsd meg 3 tizedes jeggyel, akkor nem kell a kerekítés() függvényt használni, mert akkor elég a szám formátum és annak beállítása. Csak akkor kell a kerekítés() függvény, ha a feladat azt mondja kerekítsd a kapott eredményt 3 tizedes jegyre.
 12. Ezen kívül a kicsi(), nagy() függvények fordulhatnak elő, amelyek valahányadik legkisebb vagy legnagyobb értéket adja vissza.
 13.  A darab2() függvény mindent megszámol, ami csak létezik a tartományban.
 14. A darabüres() függvény az üres cellákat számolja össze vagyis azokat amelyekben a tartományon belül nincs semmi.
 15. A diagram készítése előtt jelöld ki a tartomány amelyikből a diagramot készítesz.

Adatbázis-kezelés

 1. Figyelj az importálásra.
 2. Az első sor tartalmazza a mezőneveket.
 3. A txt állományok kódolására figyelj oda..
 4. Nézd a feladatot és adattípusokat is állítsd be az importáláskor. Különösen légy figyelmes Dátum/idő és logikai típusok esetén.
 5. Figyelj a kulcs mezőre. Létezik-e egyáltalán a txt állományban. Ha igen, akkor állítsd be a kulcsot importáláskor. Ha nem létezik, akkor légy figyelmes és ha hagyod, hogy a varázsló adjon hozzá kulcs mezőt, akkor nevezd át az importálás után.
 6. A lekérdezéseknél a megjelenített mezőkre figyelj.
 7. Olvasd el többször a kérdést és húzd alá, hogy mit kell csinálnod.
 8. Figyelj a rendezésre.
 9. Ne adj hozzá minden táblát a lekérdezéshez, csak annyit amire feltétlenül szükség van a kérdés megválaszolásához.
 10. Ha kérdésben a számold meg vagy add össze szavakat látod, az összesítő lekérdezés.
 11. Ha feladatban a legkisebb, legnagyobb, először, utoljára szavakat vagy hasonlóakat olvasol, akkor állítsd a Viszzatérés érékét 1-re.
Amennyiben kifelejtettem valamit, márpedig biztos, hogy igen. Segíts!!! Írd meg mire érdemes még odafigyelni.
2018-03-03 11:27:00